توصیههای بهداشتی ویژه ذبح دام و مصرف گوشت و احشای خوراکی در ماههای محرم و صفر
با توجه به شرایط خاص امسال به دلیل وقوع بیماری خطرناک تب کریمه- کنگو در کشور، برای حفظ سلامت عزاداران و مصرف کنندگان، و به منظور پیشگیری از سرایت این بیماری و دیگر بیماریهای خطرناک و مشترک میان انسان و دام، بر لزوم پرهیز جدی از کشتار دام در سطح شهر، معابر عمومی، منازل و در مسیر حرکت هیئتها و دستههای عزاداری تأکید شده است.
با فرا رسیدن ایام محرم و صفر، و اجرای سنت ذبح دام به منظور طبخ نذورات توسط هیئتهای عزاداری در تکایا، مساجد، و مراکز طبخ غذا، ادارات کل دامپزشکی استانها به منظور تأمین بهداشت عمومی و پیشگیری از بروز و شیوع بیماریهای خطرناک و مشترک میان انسان و دام از قبیل تب کریمه- کنگو، بروسلوز، شاربن و...، توصیههای بهداشتی را به شرح زیر اعلام کرده و رعایت آنها را ضروری دانستهاند:
1- از خرید و کشتار دامهای تبدار و بیمار جداً اجتناب شود.
2- دام نذری از میادین عرضه دام که تحت نظارت دامپزشکی است خریداری شود.
3- از خرید دام دارای ظاهر نامناسب و علائمی از قبیل لنگش، قرمزی چشم و ریزش ترشحات از چشم و بینی، خودداری شود.
4- برای جلوگیری از بروز و شیوع بیماریهای مشترک میان انسان و دام و آلودگیهای محیط زیست، از کشتار دام در محلهای عزاداری، معابر عمومی، منازل و در مقابل دستههای عزاداری جداً خودداری شود.
5- برای برخورداری از ذابحین با صلاحیت، نظارت دامپزشکی بر ذبح دامها و تأیید سلامت گوشت و احشای خوراکی، ذبح دام در کشتارگاه صورت گیرد.
در کشتارگاه با قرار گرفتن لاشه دام به مدت 24 ساعت در پیشسرد، عوامل بیماریزا حذف و گوشت سالم تحویل داده میشود.
6- لازم است در کلیه مراحل خریداری دام، ذبح دام، جدا کردن آلایش( جگر سفید و سیاه، قلب و کلیهها) و قطعه قطعه کردن گوشت، حتماً از دستکش استفاده شود.
7- ضروری است لاشه دام ذبح شده قبل از قطعه بندی، برای حذف عوامل بیماریزا، به مدت 24 ساعت وآلایش آن(دل،جگر، قلوه و...) به مدت 48 ساعت در دمای 0 تا 4 درجه یخچال نگهداری و سپس نسبت به قطعه قطعه کردن و مصرف آنها اقدام شود.
8- درصورت خریداری گوشت نذری از قصابیها، حتماً به قصابیهای مجاز مراجعه و به وجود مهر دامپزشکی و برچسب مشخصات گوشت مانند تاریخ مصرف و... بر روی لاشه، توجه شود.
لاشهای که فاقد این مشخصات باشد، از کشتار غیر مجاز تهیه شده است و پیگرد قانونی دارد.
9- هنگام ذبح دام لازم است از وسایل حفاظت فردی مانند دستکش، عینک، چکمه و لباس مناسب استفاده شود.
10- از مصرف گوشت، جگر و دیگر احشای خوراکی دام به صورت خام و نیمه پخته جداً خودداری شود.
11- ذابحین از رفتارهای مخاطرهآمیز مانند نگهداشتن چاقو در میان دندانها، خوردن، آشامیدن و سیگار کشیدن در حین کشتار دام جداً خودداری کنند.
12- افرادی که اقدام به خرد کردن و قطعه بندی لاشه دام قربانی میکنند ضمن استفاده از دستکش، از خوردن، آشامیدن، کشیدن سیگار و... جداً خودداری کنند.
در صورت وجود هرگونه زخم یا خراش در سطح پوست، به هیچ وجه به دام زنده و لاشه آن دست زده نشود.
سامانه ارتباطات مردمی ۱۵۱۲ دامپزشکی پاسخگوی سؤالات شما در سطح کشور است.
برای آشنایی بیشتر با مخاطرات ناشی از کشتار غیر مجاز و غیر بهداشتی دام و طیور، در ادامه این صفحه فایل قابل دانلود این مطلب در اختیار شما کاربران گرامی قرار گرفته است.
Leave a Comments